Sectorul IT ofera posibilitatea dezvoltarii celor mai bune afaceri ale momentului

Pentru a ne da seama care sunt domeniile in care ar putea fi demarate cele mai bune afaceri  in 2013 trebuie mai intai să ne gandim la ce s-a intamplat in ultimii ani.

Cel mai important lucru care s-a petrecut in ultimii ani a fost in mod evident criza economică. Aceasta a dus la falimentul multor firme si a impins companiile care au supravietuit la o regandire a activitătii in vederea cresterii competitivitătii. Deoarece costurile nu puteau fi reduse substantial solutia la care au apelat companiile a fost cresterea productivitătii muncii, iar unul dintre factorii care a contribuit si va contribui la cresterea acesteia este folosirea tehnologiei informatiei (IT).
Un alt aspect lucru important petrecut in ultimii ani este explozia dispozitivelor inteligente si in special a telefoanelor mobile si a tabletelor. Desi nu au fost lansate de multă vreme acum aproape toată lumea are un smartphone si o tabletă.
Alt domeniu care a inceput să capete o importanta tot mai mare a fost cel medical unde pe de o parte a aparut o criză a costurilor iar pe de altă parte s-au produs multe modificari datorită descoperirilor medicale facute si a noilor tehnologii implementate. Cercetările din ultima vreme par să găsescă solutii pentru multe probleme medicale care pană acum erau imposibil de rezolvat iar echipamentele dezvoltate mai nou revolutionează tratamentele medicale. Aproape toate aceste imbunătătiri sunt insă legate sub o forma sau alta de software.
Ar mai fi multe alte lucruri importante care s-au intamplat in economie si in societate in ultimii ani si care sunt legate intr-un fel sau altul de sectorul IT dar noi credem că aspectele mentionate mai sus vor dicta cateva din directiile in care s-ar putea dezvolta afaceri de succes.

1. Aplicatii software pentru companii – in timp ce firmele de productie au nevoie de softuri tot mai complexe care să le optimizeze atat fluxurile de productie cat si afacerile in sine, furnizorii de servicii au nevoie de aplicatii software care să ii ajute in relatia cu clientii sau care să le permită clientilor operatiuni de tip self-service iar comerciantii au nevoie de aplicatii software care să le optimizeze stocurile si să le monitorizeze distributia. Indiferent că e vorba de firme din sectorul productiv, al serviciilor sau al comertului toată lumea are nevoie de o crestere a competitivitătii si ca urmare marea majoritate a companiilor investesc acum pentru a achizitiona aplicatii software care să le rezolve problemele sau inlocuiesc aplicatii software mai vechi cu altele noi, mai performante.
Asa că un prim domeniu in care se vor face multi bani este acela al realizării de aplicatii software pentru companii.
Pe langă aplicatiile software care sunt direct legate de activitătile desfăsurate de companii in crestere vor fi si serviciile de tip „Cloud Computing”.

2. Realizarea de aplicatii de tip Apps
Succesul „app store” este deja o realitate. Din momentul in care Apple a lansat magazinul său App, o industrie cu totul noua s-a dezvoltat în jurul acestuia. Aplicatiile de tip „Apps” erau necesare  dispozitivelor iPhone, iPod Touch si iPad. Datorita faptului ca reteta a functionat foarte bine, la putin timp aceasta a fost preluata si de Google. Astfel au inceput sa fie dezvoltate aplicatii de tip „cross platform” pentru iOS, Android si Windows Phone 7 (mai nou Windows 8).
Rata de crestere anuală a descărcărilor acestor aplicatii este una fenomenala, de aproximativ 30%. Se estimeaza ca aproximativ 13 miliarde aplicații au fost descărcate în 2012. Cererea de Smart Apps, Web Apps si Mobile Apps  este in continua crestere si este de asteptat ca in acest domeniu să se poată dezvolta afaceri superprofitabile.

3. Mobile Gaming
Cine nu a jucat Angry Birds? Este unul din jocurile care a bătut aproape toate recordurile in materie de număr de utilizatori. Sectorul gaming-ului mobil este unul din domeniile cu cea mai spectaculoasa evolutie. Industria gaming-ului mobil a înregistrat o rată de crestere incredibilă de 397% din 2007 si pană in 2012 ! În 2007 existau doar doi dezvoltatori de jocuri mobile in timp ce acum exista sute, iar industria este încă în plină expansiune.
Dacă esti interesat de jocuri mobile si dezvoltarea lor, ai putea construi o afacere extraordinară. Tot ce ai nevoie este o idee bună si o echipă de profesionisti în spatele tău.

4. Aplicatii software pentru domeniul sănătatii
Este un domeniu vast in care se pot crea aplicatii pentru noile echipamente, pentru integrarea diferitelor tipuri de investigatii medicale dar si pentru o mai bună gestiune a activitătilor medicale. Crearea de software medical a fost si va ramane in continuare o afacere foarte bună.
O nisă care este in puternică expansiune in tările dezvoltate este acela al ingrijirii sănătătii. De exemplu persoanele varstnice (seniorii) devin tot mai interesate de programe de „fitness cognitiv” pentru a-și mentine creierul activ si a-si „exersa mintea”.
O altă nisă interesantă legată de ingrijirea personală este cea a programelor motivationale pentru cei interesati de slăbire, renuntatul la fumat, etc. Vorbim aici de CD-uri motivationale sau chiar de consilieri online.

Din toate domeniile mai sus prezentate se pot castiga foarte multi bani, dar cu o conditie: sa lucrezi pentru piata externa !

Acest articol a fost publicat în Idei de afaceri profitabile și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu