Exportul de mobila – o afacere in crestere

Afacerile de succes presupun vanzări mari si exportul de produse sau servicii pe cat mai multe piete. In Europa cele mai multe afaceri de succes se afla in Germania. Este normal deoarece o perioadă foarte lungă de timp Germania a fost cel mai mare exportator al lumii. In 2008 Germania a avut exporturi totale in valoare de 969 miliarde euro, in timp ce pe locul 2 se situa China cu 841 miliarde euro. Anul 2009 a adus o schimbare a liderului mondial, China detronand Germania si devenind cel mai mare exportator mondial. Lasand la o parte China si Germania in topul exportatorilor s-au situat mereu tări cu economii puternic dezvoltate sau tări cu resurse naturale uriase (ex. Rusia). Niciodată nu s-a vorbit de Romania, economia noastră fiind aproape mereu “in derivă”.
Anul 2013 aduce insă o surpriză plăcută. Potrivit unei declaratii făcute de preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR), România se află pe locul 13 în lume la exportul de mobilă, pe locul 28 la producţie şi pe locul 48 la consumul de piese de mobilier. Informatia a fost preluată de la Centrul Italian pentru Studii Industriale (CSIL).
Chiar dacă performantele economiei romanesti sunt foarte departe de cele ale Germaniei, iar in ceea ce priveste exportul de mobilă mai avem mult pană să ajungem in „Top 10”, rezultatele obtinute sunt incurajatoare atat pentru cei care activează in acest domeniu cat si pentru cei care doresc să investească in industria mobilei.

In 2012, volumul productiei industriale de mobilă a fost de 1,45 miliarde euro, in crestere cu 2,6% fata de 2011. In anul 2013 exporturile de mobilă au crescut in continuare, trendul ascendent al exporturilor de mobilă incadrandu-se in trendul general al exporturilor romanesti (in primul semestru din 2013, comparativ cu aceeasi perioadă a anului 2012, exporturile exprimate in euro au crescut cu 5,9%). Produsele industriei lemnului, inclusiv mobila, au crescut nu numai in valoare absolută dar si ca pondere in structura exporturilor Romaniei, de la 7,8% in aceeasi perioadă a anului precedent la 8,5% anul acesta. Produsele „forte” ale industriei romanesti de mobilă sunt piesele de mobilier din esente tari cu panouri furniruite, mobila din lemn masiv sculptată si mobila antichizată.
Industria mobilei duce brandul „made in Romania” in peste 40 de tari, cele mai mari vanzări inregistrandu-se in Marea Britanie, Germania, Franta, Italia, Olanda si Ungaria. Mai nou producătorii romani încearcă să recucereasca fostele pieţe de desfacere din Ucraina, Rusia şi Orientul Mijlociu. Rusia este o piată de desfacere imensă iar imaginea pe care mobila romanească o are pe aceasta piată este foarte bună.

Ceea ce este cu adevărat important pentru producătorii romani si pentru cei interesati să investească in fabricile de mobilă romanesti sau in noi capacităti de productie este faptul că mobila romanească incepe să fie din ce in ce mai bine văzută pe piata internatională. După 1989 multi intreprinzatori romani care incercau să facă exporturi se loveau de faptul că produsele „made in Romania” erau văzute pe majoritatea pietelor ca si produse de o calitate indoielnică si ca atare se puteau vinde doar la preturi derizorii. Cresterea exporturilor de mobila romaneasca si acceptarea produselor romanesti pe piete din vestul Europei dă sperante oamenilor de afaceri din acest domeniu că afacerile lor vor prospera si „banii investiti vor produce pui”.

Sansele producătorilor romani de a prospera sunt mari deoarece, teoretic, avem tot ceea ce ne trebuie pentru ca astfel de afaceri să prospere:
– avem materii prime (lemn, furnizori interni de panouri de lemn precum si furnizori interni de panouri din PAL);
– avem fortă de muncă calificată si experientă in acest domeniu;
… si incepem să avem din nou o imagine bună pe piata internatională a mobilei.
Atunci cand vrei să exporti ceva imaginea pe care o ai este extrem de importantă pentru a intra pe piată si pentru a-ti vinde produsele la un pret cat mai bun.

Deocamdată ne este frică doar de politicienii romani care ar putea avea oricand idei care să pună industria mobilei la pamant. Să speram că nu se va mai intampla !

Reclame
Acest articol a fost publicat în Afaceri de top, Noutati și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s