Posibilele efecte ale cresterii salariului minim pe economie asupra firmelor private

Bani salariu efecteDe curand Germania a anuntat că va introduce si ea salariul minim pe economie, acesta urmand a fi de 8,5 Euro/oră (cca. 1320 euro/lună). In Romania, pentru a proteja angajatii, politicienii au introdus de mai multi ani salariul minim pe economie, dar desi ultimele guverne au crescut sensibil nivelul acestuia la noi salariul minim este al doilea cel mai scăzut din regiune, după cel din Bulgaria (158 de euro).
Salariul minim pe economie a crescut de la 750 lei la inceputul lui 2013, la 800 de lei (aproximativ 180 de euro) la finalul lui 2013, apoi la 850 lei la 1 ianuarie 2014, urmand ca acesta să ajungă la 900 lei incepând cu 1 iulie 2014. Astfel din semestrul II al anului 2014 vom avea un “uimitor” salar minim pe economie de aproximativ 200 euro/lună.
Desi guvernantii romani consideră că acestă crestere poate fi un motiv de laudă nu este deloc asa dacă ne gandim că la ora actuală salariul minim pe economie de la noi este cu aproximativ 50% mai mic decât în alte state emergente ale Uniunii Europene, cum ar fi Croația, Polonia și Slovacia. Este foarte adevărat că si Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor în România este cu aproximativ 40% mai mic decât în cele trei țări amintite.

Toată lumea isi doreste ca salariul minim să crească cat mai rapid, astfel incat să ajungem la un nivel al salariilor similar cu al celorlalte tări din regiune. Intrebarea care se pune este dacă acesta crestere a nivelului salariului minim trebuie “fortată”?

La prima vedere o crestere rapidă a salariului minim ar insemnă venituri mai mari pentru toti romanii si implicit o viată mai bună pentru toată lumea. Pentru ca acest vis să devină realitate mai este insă necesar un lucru: cresterea salariilor să fie sustenabilă pe termen mediu si lung.

Din păcate, chiar dacă o crestere mai accentuată a salariului minim ar conduce la o crestere a consumului intern si ca atare la o usoară crestere a PIB-ului pe cap de locuitor, in conjunctura economică actuală o astfel de măsură ar conduce intr-o a doua etapă la “fuga” investitorilor străini din Romania si la falimentul exportatorilor romani. Practic in conditiile actuale o astfel de măsură ar aduce pe termen scurt o sensibilă crestere a PIB-ului, urmată de o scădere a acestuia, probabil sub valoarea sa actuală, iar diminuarea PIB-ului ar insemna si scăderea posibilitatilor de a sustine niste salarii mai mari.
O creștere abruptă a salariului minim ar putea pune în pericol si crearea de noi locuri de muncă. Angajatorii ar deveni probabil reticienti la ideea extinderii capacitătilor de productie iar asta ar insemna o reducere a sanselor de angajare, in special in randul tinerilor absolventi, care ar trebui să se angajeze pe posturile nou create. Acest aspect nu trebuie deloc neglijat deoarece România se confruntă cu o rată crescută a șomajului în rândul tinerilor (în medie de 23,2% în primele nouă luni ale lui 2013).
Un alt aspect de care trebuie tinut cont este acela că in domeniul privat o crestere a salariilor va aduce o scădere a profitabilitătii, ceea ce ar insemna o scădere a impozitelor colectate cu titlu de impozit pe profit.

Cresterea salariului minim pe economie trebuie făcută treptat, astfel incat firmele să aibă răgazul necesar pentru a-si reorganiza activitatea, astfel incat cresterea salariilor să nu le afecteze profitabilitatea si volumul de activitate. Firmele romanesti vor putea oferi salarii mai mari angajatilor fără a-si periclita viitorul doar in măsura in care vor sti să isi optimizeze fluxurile tehnologice si să-si crescă nivelul de competitivitate.

Multi antreprenori romani speră că mai au la dispozitie cca. 5-10 ani pană cand vor fi nevoiti să treacă la achizitionarea de tehnologii performante care să permită o productivitate ridicată. Din păcate dacă salariul minim va creste in acelasi ritm ca in ultimii ani in maximum 4 ani vor resimti o scăderea dramatică a profiturilor, asa că ar trebui să isi conceapă de pe acum o strategie de crestere a nivelului de competitivitate. In general managerii romani, in special cei ai companiilor mici, cand aud de cresterea competitivitătii spun că asta e un fel de “bla, bla, bla …..”. Asa că o vom spune-o mai pe romaneste: trebuie să concediezi personal si in acelasi timp să iti cresti volumul de activitate ! Nu este deloc simplu să faci asa ceva deoarece a produce mai mult cu personal mai putin inseamnă să investesti in tehnologii performante, care de cele mai multe ori sunt extrem de costisitoare. Din păcate este singura solutie !

V.T.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Economie și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s