Investiții străine directe de 1,2 miliarde de euro în prima parte a anului 2014, cu 10,3% mai mici decat cele din aceeasi perioada a anului trecut

atragere investitiiInvestițiile străine directe în România au însumat aproape 1,2 miliarde de euro în prima jumătate a acestui an, cu 10,3% sub nivelul din aceeași perioadă a anului trecut, se arată într-un comunicat al Băncii Naționale a României.
Investițiile directe ale nerezidenților în România au totalizat 1,192 miliarde de euro (în scădere cu 10,3% față de perioada ianuarie-iunie 2013), din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit) au însumat 1,114 miliarde de euro, iar creditele intragrup 78 de milioane de euro’, se precizează în comunicatul BNR.
Scăderea investițiilor străine directe față de perioada similară a anului trecut vine după cinci luni consecutive de creștere, cele mai mari rate de creștere înregistrându-se în februarie (+35,6%, ianuarie — februarie 2014 față de ianuarie—februarie 2013, și martie (+30,1% ianuarie — martie 2014 față de ianuarie — martie 2013), potrivit datelor BNR.
De asemenea, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat în primul semestru un deficit de 878 milioane euro, faţă de un excedent de 123 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul majorării deficitului consemnat de balanţa veniturilor cu aproape 1,28 miliarde euro. Balanţa comercială a trecut de la un deficit de 215 milioane euro la un excedent de 193 milioane euro.

Recentele evolutii din Ucraina au adus la granita noastră turbulente geopolitice cu consecinte greu de calculat. Deteriorarea climatului de securitate din regiune poate afecta semnificativ pozitia Romaniei pe harta investitiilor străine. Companiile multinationale si fondurile de investitii se tem de instabilitate si volatilitate politică.

Romania trebuie să răspundă acestei provocări cu o strategie coerentă de atragere a investitiilor străine. Deocamdată in competitia atragerii investițiilor străine par să ne-o ia in fată vecinii nostri bulgari datorită impozitelor mai mici si vecinii maghiari, datorită infrastructurii mult mai atractive pentru marile companii.

Să sperăm că după alegeri vom avea un guvern care să se gandească si la asa ceva !

Reclame
Acest articol a fost publicat în Economie și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s