A fost publicat spre consultare Ghidul de Finantare pentru viitoarele apeluri în cadrul Axei Prioritare 1 “Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare”

POC CercetareMinisterul Fondurilor Europene a publicatpentru consultare Ghidul Unic pentru viitoarele apeluri în cadrul Axei Prioritare 1 “Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare (CDI) în sprijinul competitivitatii economice si dezvoltării afacerilor” a Programului Operational Competitivitate 2014 – 2020.

Programul Operational Competitivitate (POC) include două axe prioritare, si anume:
Axa Prioritara 1 – Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare (CDI) în sprijinul competitivitatii economice si dezvoltării afacerilor.
Axa Prioritara 2 – Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă.

Axa prioritară 1 – CDI are o alocare financiară de 798 milioane euro din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR).
In cadrul axei prioritare 1 vor exista 2 prioritati de investitii, respectiv:
Prioritatea de investitii PI1a: îmbunătătirea infrastructurilor de C&I si a capacitătilor de excelentă:
1.1. Cresterea capacitătii stiintifice în domeniile de specializare inteligentă si sănătate
1.2. Cresterea implicării în cercetarea la nivelul UE
Prioritatea de investitii PI1b: promovarea investitiilor în C&I, dezvoltarea de legaturi si sinergii între întreprinderi, centrele de cercetare si dezvoltare si învătământul superior:
1.3. Cresterea investitiilor private în CDI
1.4. Cresterea transferului de cunostinte, tehnologie si personal cu competente CDI între mediul public de cercetare si cel privat

Se vor finanta proiecte ce se concentrează pe următoarele domenii tematice prioritare:

 • Specializare inteligentă
 • – Bioeconomia
 • – Tehnologia informatiei si a comunicatiilor, spatiu si securitate
 • – Energie, mediu si schimbări climatice
 • – Eco-nano-tehnologii si materiale avansate
 • Sănătate, domeniu prioritar de interes national. 

In cadrul axei prioritare 1 se vor finanta urmatoarele tipuri de proiecte:

1. Investitii pentru departamentele de CD ale Întreprinderilor.
Acest tip de proiect se adresează întreprinderilor cu activitate în domeniul CD, fiind finantate investitii initiale pentru departamentele de cercetare-dezvoltare ale acestora.

Acest tip de proiect va sprijini investitii initiale pentru:

 • Constructia de noi departamente de CD (laboratoare/centre de CD etc,) însotită obligatoriu de dotarea acestora cu echipamente si instrumente de cercetare;
 • Modernizarea, extinderea, consolidarea, schimbarea de destinatie a departamentelor de CD existente, însotită obligatoriu de dotarea acestora cu echipamente si instrumente de cercetare;
 • Achizitia de echipamente si instrumente de cercetare.

Valoarea finantării publice nerambursabile pentru un proiect: între 4.500.000 lei si 90.000.000 lei.
.

2. Clustere de inovare
Acest tip de proiect se adresează clusterelor de inovare, fiind finantate investitii pentru cercetare-dezvoltare, activităti de inovare si activitati de exploatare în clusterele inovative.

Valoarea finantării publice nerambursabile pentru un proiect: între 4.500.000 lei si 30.000.000 lei (max. 20.000.000 lei dacă proiectul contine activităti de inovare pentru cluster).

Finantarea se va acorda pentru:

 • Investitii pentru dezvoltarea de noi facilităti CD comune în clusterele de inovare si/sau modernizarea facilitătilor CD comune existente (departamente / centre / laboratoare de cercetare-dezvoltare comune, care apartin clusterului);
 • Activităti de inovare în clustere;
 • Activităti de exploatare pentru sprijinirea functionării clusterelor.

 

3. Întreprinderi inovatoare de tip start-up si spin-off
Acest tip de proiect se adresează întreprinderilor inovatoare cu o vechime de maximum 3 ani de tip start-up si spin-off ca potentiali beneficiari în cadrul actiunii 1.2.1: Stimularea cererii întreprinderilor pentru inovare prin proiecte de CDI derulate de întreprinderi individual sau în parteneriat cu institutele de CD si universităti, în scopul inovării de procese si de produse în sectoarele economice care prezintă potential de crestere.

Solicitanti eligibili:
1. Start-up-uri: întreprindere, infiintată in baza legii 31/1990, care înregistrează o vechime de maximum 3 ani în anul depunerii proiectului;
2. Spin-off-uri: întreprinderi care urmează să se înfiinteze pe baza unui rezultat obtinut în organizatii de cercetare de drept public (institutie de CD sau de învatamânt superior).

Asistenta financiară nerambursabilă pe proiect: max. 840.000,00 lei si nu poate depăsi echivalentul în lei a 200.000,00 Euro.
.

4. Întreprinderi nou-înfiintate inovatoare
Acest tip de proiect se adresează întreprinderilor inovatoare mici, cu o vechime de maximum 5 ani, ca potentiali beneficiari în cadrul Actiunii 1.2.1: Stimularea cererii întreprinderilor pentru inovare prin proiecte de CDI derulate de întreprinderi individual sau în parteneriat cu institutele de CD si universităti.

Solicitantul trebuie să respecte toate conditiile pentru întreprindere nou-înfiintata inovatoare, respectiv:

 • să respecte definitia întreprinderii mici în conformitate cu prevederile Legii nr. 346/2004 cu modificarile si completările ulterioare;
 • să fie înfiintată cu maximum 5 ani înainte de anul depunerii propunerii de proiect;
 • să nu fi fost cotată în lista oficiala a unei burse de valori si sa nu fi distribuit profit;
 • să nu se fi format printr-o fuziune
 • costurile aferente activitatii de cercetare si dezvoltare să reprezinte cel putin 10 % din costurile sale totale de functionare înregistrate cel putin în cursul unuia dintre cei 3 ani care preced acordarea ajutorului. 

Asistenta financiară nerambursabilă pe proiect: max. 4.500.000 lei (echivalent a 1 milion euro) pentru regiunea Bucuresti-Ilfov si max. 6.750.000 lei (echivalent a 1,5 milioane euro) pentru celelalte regiuni ale României.

Prin proiectele propuse de întreprinderile nou înfiintate inovatoare sunt finantate activitătile de cercetare industrială si/sau de dezvoltare experimentală, activităti de inovare, activităti de inovare de proces si organizatională precum si activitătile care sustin introducerea în productie, producerea si introducerea pe piata a unui produs (bun sau serviciu), proces, tehnologie, noi sau substantial îmbunătătite.
.

5. Atragerea de personal cu competente avansate din străinătate
Acest tip de proiect se adresează organizatiilor de cercetare si întreprinderilor cu obiect de activitate cercetare-dezvoltare ca potentiali beneficiari în cadrul Actiunii 1.1.4: Atragerea de personal cu competente avansate din străinatate pentru consolidarea capacitătii de CD din cadrul Axei prioritare 1 a POC.

Valoarea asistentei financiare nerambursabile: maximum 9.000.000 lei.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Finantare și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s