De ce economia merge din ce in ce mai bine iar noua tot mai prost?

Mersul economieiMultă lume e contrariată de stirile difuzate de mass-media si declaratiile guvernantilor potrivit cărora economia românescă merge din ce in ce mai bine care sunt in contradictie cu ceea ce văd in jurul lor marea majoritate a românilor: salarii mici si somaj. Asa că e normal să te intrebi dacă economia românească chiar merge din ce in ce mai bine.

Spre surprinderea celor mai multi economia noastra chiar merge din ce in ce mai bine. Pentru a sustine acestă afirmatie vă vom prezenta o mică parte din stirile pe acestă temă difuzate in presă, stiri care se bazează pe date ale diverselor institutii care colectează date si fac analize economice.

  • “Deficitul bugetar al României a fost, anul trecut, de 1,5% din PIB (9,9 miliarde lei), în scadere fată de 2,2% din PIB în 2013 (13,9 miliarde lei) si 2,9% din PIB în 2012 (17,4 miliarde lei)” – Oficiul European pentru Statistica (Eurostat).
  • “Fondul Monetar International a revizuit în crestere la 2,7% estimarile referitoare la avansul Produsului Intern Brut al României în acest an, potrivit raportului World Economic Outlook. În raportul publicat în toamna anului trecut, FMI estima o crestere de 2,4% pentru economia româneasca în 2015.
  • “Excedentul bugetar urcă la 0,7% din PIB după primul trimestru iar încasarile din TVA sunt în crestere cu 20,8%” – Ministerul Finantelor Publice.

Dacă astfel de vesti bune ar fi fost difuzate doar de institutii publice românesti ar exista multe semne de intrebare, dar când informatiile de acest gen sunt difuzate de institutii internationale, cum sunt Eurostat si FMI, se pare că intr-adevăr economia românească este pe o pantă ascendentă. Cu toate acestea marea majoritate a românilor o duc din ce in ce mai greu, iar micii antreprenori isi inchid firmele, si de aceea se naste si intrebarea: de unde aceasta crestere ?
Răspunsul nu este greu de anticipat: cresterea se datorează marilor companii, in general multinationale, care activează in domeniul productiei industriale, agriculturii, serviciilor si comertului. Si companiile mijlocii au obtinut rezultate bune in ultimii ani.
Potrivit unei analize publicate de cei de la Wall-Street profitul cumulat al celor mai mari 14 companii de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cu exceptia Petrom (SNP), a urcat cu 49,3% in 2014. Veniturile au fost de asemenea in urcare, per ansamblu cu aproape 10%.
In ceea ce priveste companiile mijlocii, potrivit unui raport al Ernst & Young (EY) România, aproape două treimi dintre companiile medii din România, cu afaceri între 10 si 500 milioane euro, se asteaptă la cresterea cifrei de afaceri în 2015, peste media europeană de 50%.
Si marile companii din domeniul agriculturii au obtinut rezultate bune in ultimii ani. Potrivit Ministerului Agriculturii comertul cu produse agricole a înregistrat un excedent de 500 milioane de euro, în 2014.

Marea majoritate a companiilor care “merg bine” sunt companii cu capital străin. Potrivit INS, în anul 2013, au fost identificate 44.575 de grupuri de întreprinderi, din care 5.248 de grupuri de întreprinderi rezidente si 39.327 de grupuri de întreprinderi multinationale (60 controlate din interior, respectiv 39.267 controlate din strainatate). In februarie 2015 numărul societatilor cu participare straină la capital a ajuns la 199.582 unităti, cu 0,5% mai multe decât erau înregistrate la 31 decembrie 2014 (potrivit Oficiului National al Registrului Comertului).
In principiu nu este nimic rău in a avea companii cu capital străin in tară, căci acestea aduc capital si know-how, dar nu trebuie uitat nici faptul că principalul scop al companiilor cu capital străin este acela de a obtine un profit cât mai mare in România, pe care apoi să il distribuie actionarilor lor. De aceea aceste companii incercă să ofere salarii cât mai mici românilor. Este absolut normal să fie asa, căci orice firmă care isi dezvoltă operatiunile intr-o altă tară decât tara de origine o face pentru a isi creste profiturile.

Marea noastră problemă este aceea că firmele romanesti nu reusesc să concureze cu marile capitaluri străine. O parte din vină pentru acestă situatie o poartă si antreprenorii români, care in loc să investească in dezvoltare si tehnologii de vârf au preferat să isi bage banii in vile si masini de lux sau in afaceri imobiliare. Cealaltă parte a vinei ii revine statului, care nu face absolut nimic ca să sprijine micile companii românesti in lupta lor cu cei mari. Programele de finantare nerambursabilă gândite de guvernanti sprijină firmele care crează foarte multe locuri de muncă, dar in realitate in competitia cu companiile vestice aceste firme sunt perdante, deoarece in clipa de fată cheia succesului in afaceri o reprezintă investitiile in super-tehnologii care reduc numărul de angajati si in nici un caz in cresterea numărului de angajati.
Atâta timp cât economia româneasca va fi dominată de capitaluri străine nu trebuie să ne asteptâm ca salariile in România să fie atractive.

Probabil că e nevoie de o nouă generatie de manageri, mult mai bine pregătiti, capabili să dezvolte afaceri competitive la nivel european, dar si de o altă generatie de politicieni care să nu mai facă declaratii aberante, care ne spune cu seninătate că prin programele finantate din fonduri europene (care au fost atât de prost gândite de cei responsabili), si modificări ale codului fiscal vor crea 500.000 locuri de muncă !

Atentie, nu trebuie in niciun caz să blocăm investiile străine. Acestea trebuie sprijinite in continuare, dar in paralel trebuie să existe si programe concrete de sprijinire a IMM-urilor românesti astfel incât pe piata românească să apară o concurentă reală intre firmele autohtone si cele străine.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Economie și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s