Ce sanse ai sa devii milionar “peste noapte” ?

Milionar peste noapteOare cine nu viseaza sa ajunga “peste noapte” milionar, mai ales atunci când este tânar. Dar oare acest lucru este posibil in ziua de azi ?
In principiu raspunsul este unul afirmativ caci în lume exista numeroase exemple de tineri care au ajuns milionari, în dolari, înainte de a împlini 18 ani, iar altii la vârsta la care marea majoritate a tinerilor sunt înca studenti. Cele mai mediatizate exemple sunt cele ale unor tineri pasionati de software care au dezvoltat anumite aplicatii sau platforme care le-au adus direct bani sau pe care le-au vândut unor mari companii pentru câteva milioane sau chiar zeci de milioane de dolari. Iata si câteva exemple:
• Adam Horowitz a inceput la 15 ani sa dezvolte aplicatia Mobile Monopoly, care este un tutorial pentru a învata de marketing mobil. La 21 de ani a ajuns sa aiba un venit anual „din sase cifre”.
• David si Catherine Cook: au creat o platforma de social media pentru adolescenti (MyYearbook.com) care oferea si posibilitatea crearii unor albume digitale, platforma ce a ajuns în cativa ani sa valoreze aproximativ 100 de milioane de $, iar apoi a fost preluata de cei de la meetme.com.
• La 17 ani Nick D’Aloisio a creat o aplicatie pentru stiri, aplicatie ce a fost cotata la 30 milioane $ de cei de la Yahoo.
• Capitanul Sparklez: fiind un gamer pasionat a început sa posteze videoclipuri pe YouTube legate de jocuri, iar apoi s-a extins creând un canal care ofera instructiuni detaliate despre jocuri. In câtiva ani a ajuns sa câstige peste 8 milioane $.
• Michael Dunlop: a renuntat la liceu din cauza dislexiei si a fondat IncomeDiary.com, care are în prezent îi aduce un venit solid de sase cifre. Chiar daca articolele de pe blogurile sale nu sunt perfecte din punct de vedere gramatical, datorita sfaturilor bune de afaceri pe care le ofera numarul de utilizatori ai portalului este în continua crestere.
• Diane Keng: la numai 18 de ani, este deja in cel de al treilea an al afacerii sale. Ea a lansat serviciile MyWEBoo, care ajuta adolescentii sa-si creeze o reputatie online, afacere care i-a adus câteva milioane de dolari.
• Chris Phillips: la numai 17 era deja fondatorul Dot5Hosting, companie specializata în servicii de web hosting si înregistrare nume de domenii. La 19 ani Phillips a reusit sa obtina venituri anuale de 10 milioane de $ în fiecare an.
• Evan Spiegel si Bobby Murphy: 2 studenti la Stanford ce au dezvoltat aplicatia Snapchat, ce permite transmiterea de fotografii prin intermediul mesageriei. Acestia au primit o oferta de la Facebook de 3 miliarde $, dar au refuzat sa vânda, compania lor fiind cotata la 19 miliarde $.
Exemple de tineri milionari întâlnim si in Romania.
• Emi Gal este un tânar antreprenor român care s-a lansat în afaceri la 18 ani, iar la numai 26 de ani avea o firma care lucra cu cele mai mari televiziuni din Europa. Firma sa ofera pentru companiile de televiziune solutii tehnice pentru ca publicitatea sa fie mai putin sâcâitoare pentru cei care se uita la programe tv pe diverse gadgeturi moderne, precum si solutii complexe de promovare online pentru diverse companii.
Exemplele de succes nu sunt însa numai din domeniul IT. Horatiu Tepes, proprietarul Bilka Steel, care acum are 35 de ani, ajunsese acum 7 ani la o cifra de afaceri de cinci milioane de euro. Acesta detine un adevarat imperiu pe care tânarul milionar l-a construit de la zero.

O prima concluzie ar fi aceea ca atunci când ai idei inovative, mai ales în sferta IT-ului, ai toate sansele sa devii milionar într-un timp relativ scurt. Totusi, la o analiza mai atenta, vom constata ca cei care au ajuns milionari la 18-20 de ani desi par sa fi facut banii “peste noapte”nu este deloc asa. Fiecare dintre ei s-a lansat propriu-zis în afaceri cu cel putin 1-2 ani inainte de a deveni milionar, si asta nu este tot, caci acesti tineri s-au apucat de afacerea care i-a facut bogati dupa ce acumulasera cunostinte în domeniul respectiv, ceea ce le-a mai luat probabil câtiva ani.
Asa ca, desi acesti tineri par sa fi facut banii extrem de rapid putem spune ca nu i-au câstigat “peste noapte”, ci muncind.
Din pacate, marea majoritate a celor care au ajuns milionari au muncit 20-30 de ani pâna sa ajunga la asemenea acumulari de capital. Dupa cum stiti, tara cu cei mai multi milionari din lume este SUA. Un studiu publicat in 2015 a aratat ca vârsta medie a milionarilor americani este 62 de ani, ceea ce sugereaza ca majoritatea si-au acumulat averea de-a lungul vietii. În rândul celor cu o avere de cel putin 25 de milioane de dolari, vârsta medie este de 65 de ani, iar majoritatea dintre acestia lucreaza înca.

In economiile stabile sansele de a deveni milionar “peste noapte” sunt minime. Cu cât o economie este mai dezvoltatea concurenta este mai puternica în orice domeniu iar activitatile economice sunt strict reglementate si controlate de stat. In astfel de economii, pentru a câstiga rapid multi bani, pe lânga idei deosebite ai nevoie si de resurse financiare substantiale, care exista, dar sunt imposibil de accesat de cei tinerii lipsiti de experienta. Crowd-fundingul pare la prima vedere sa fie o idee revolutionara, care ofera resursele financiare celor aflati în faza de start-up necesare pentru dezvoltarea unor afaceri super-profitabile, dar si aici lucrurile nu sunt atât de simple, fiindca micii investitori îsi plaseaza banii în special în ideile unor echipe formate din persoane cât de cât experimentate, capabile sa trezeasca încrederea investitorilor.
Bineînteles ca exista si exceptii, iar exceptiile sunt în general tarile cu economii slab dezvoltate, în care statul este slab, iar coruptia “in floare”. Intr-o astfel de tara intreprinzatorii versati pot da adevarate “tunuri”, care îi pot propulsa în rândul bogatasilor lumii. De aceea nu este de mirare ca la un moment dat cel mai bogat om din Anglia era un rus.

In concluzie: daca nu aveti idei care intra în categoria “idei geniale”, nu sunteti dispus sa plecati în Africa sau o tara sud-americana si sa va riscati viata intrând in afaceri dubioase, nu va ramâne decât sa cautati idei de afaceri bune si sa munciti cel putin 10 ore pe zi pentru a ajunge milionari.

Bafta !

Reclame
Acest articol a fost publicat în Cum sa faci afaceri de succes și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s