Afaceri de miliarde – tranzactii fabuloase pe piata internationala

Afaceri de miliardeDaca pâna acum eram socati de forta multinationalelor care patrund pe piata româneasca, de rapiditatea cu care acestea acapareaza cote semnificative de piata precum si de achizitile pe care acestea le fac, în ultima vreme au început sa ne socheze marile achizitii de pe piata internationala.

La finalul anului 2015, grupul francez Carrefour a anuntat încheierea tranzactiei prin care prelua cele 86 de magazine BILLA din România, detinute de grupul german REWE. Se pare ca aceasta tranzactie s-a cifrat la 100 de milioane de euro, suma care i-a socat pe multi români. Daca ne uitam însa la ceea ce se întâmpla pe piata mondiala realizam cât de “marunte” sunt tranzactiile marilor companii care actioneaza pe piata româneasca.

In lume colosii din toate domeniile vor sa devina si mai mari si pentru asta pun la bataie miliarde de dolari.

În luna februarie 2016, ChemChina, unul dintre cei mai mari jucatori din industria chimica mondiala, a anuntat ca a ajuns la un acord pentru preluarea grupului elvetian Syngenta, cel mai mare jucator din piata produselor chimice pentru agricultura. Se pare ca acordul dintre compania de stat chineza si reprezentantii Syngenta s-a incheiat contra sumei de 43 miliarde de dolari. Astfel chinezii au intrat în proprietatea unei afaceri care produce cca. 13 miliarde de dolari din productia si vanzarea erbicidelor, insecticidelor, fungicidelor si a semintelor pentru agricultura. Aceasta achizitie a avut loc dupa ce în 2011 ChemChina intrase în posesia ADAMA (fosta Makteshim Agan Industries), un alt jucator de top zece din acest segment.
Si fiindca nici concurenta nu doarme, în luna mai a anului 2016, grupul german Bayer AG a anuntat ca va plati cca. 62 de miliarde de dolari pentru preluarea Monsanto Co, pentru a crea cel mai mare furnizor mondial de seminte modificate genetic si erbicide. Aceasta tranzactie s-a facut în momentul în care Bayer AG se situa pe piata erbicidelor pe locul doi, cu o cota de piata de 18%, în timp ce pe primul loc se afla Syngenta, cu o cota de piata de 19%, iar compania Monsanto era lider pe piata semintelor, cu o cota de piata de 26%.

Desi aceste tranzactii din domeniul agrobusinessului par impresionate, si chiar incredibile din punct de vedere al valorii acestora, în ultimele 12 luni au avut loc tranzactii si mai mari.

În toamna anului 2015 Dell a înghitit EMC prin achizitionarea unor actiuni în valoare de 67 de miliarde dolari. In 2013 Dell era cel de al treilea mare producator de computere din lume, dar odata cu explozia vanzarilor de tablete si smartphone-uri Dell a înregistrat un declin al vânzarilor de PC-uri. Pentru a compensa acest declin DELL si-a facut o noua strategie, de a cuceri piata serviciilor de stocare a datelor pentru clientii corporativi, si de aceea a decis sa achizitioneze una dintre cele mai performante companii specializate în stocarea datelor, respectiv EMC.
Iar daca tot am ajuns la marile tranzactii din sfera tehnologiei informatiei trebui sa mentionam si proaspata achizitie a firmei Microsoft. La începutul lunii iunie producatorul american de software Microsoft Corp a anuntat ca a ajuns la un acord pentru preluarea retelei de socializare pentru cariera LinkedIn pentru 26,2 miliarde de dolari. Pentru a reusi acesta achizitie Microsoft a oferit 196 de dolari pentru fiecare actiune LinkedIn, ceea ce înseamna o prima de 49,5% fata de pretul de piata al actiunilor la momentul ofertei. Înfiintata în 2003, LinkedIn are aproximativ 433 de milioane de utilizatori la nivel mondial. Obiectivul acestei achizitii este crearea de sinergii în special cu Microsoft 365, sistemul de operare al Microsoft în domeniul cloud prin care grupul vrea sa concureze cu Google.
In aceasta achizitie întâlnim si celebra zicala “pestele mare înghite pestele mic”, caci în 2015 LinkedIn achizitionase contra sumei de 1,5 miliarde de dolari pe cei de la Lynda.com, companie ce detinea cea mai mare baza de date online cu tutoriale si cursuri detaliate pe o plaja foarte mare de subiecte.
O alta achizitie de rasunet din sfera tehnologiei informatiei a fost achizitionarea firmei Altera de care Intel. Pretul de achizitie a fost de 16.7 miliarde de dolari, iar pentru a convinge actionariatul firmei Altera sa-si cedeze partea, Intel a platit de noua ori veniturile anticipate pe câtiva ani ale firmei Altera.

Toate aceste achizitii palesc însa în fata celei mai mari tranzactii din industria berii. Este vorba de preluarea SABMiller de catre AB InBev, tranzactie ce a avut loc contra sumei de 108 miliarde de dolari ! Astfel AB InBev a ajuns sa controleze cca. o treime din piata mondiala a berii, portofoliul AB Inbev incluzand marcile Corona, Stella Artois si Budweiser, în timp ce SABMiller detinea marci precum Miller, Peroni, Pilsner Urquell si Grolsch. Noua entitate va vinde de doua ori mai multa bere si va realiza un profit de patru ori mai mare decât Heineken, al treilea jucator de pe piata berii.
Pentru a întelege mai bine “imensitatea” acestei tranzactii puteti face o comparatie cu PIB-ul Romaniei, care în 2015 a fost de cca 179 miliarde dolari. Cu alte cuvinte nr. 1 mondial în industria berii a platit pentru a achizitiona nr. 2 mondial mai mult de jumatate din PIB-ul României !

Concluzia este una singura: daca esti un antreprenor bun si stii cum sa îti dezvolti afacerea poate vei ajunge si tu sa fii cumparat de o mare companie. În fata unor asemenea capitaluri, daca nu ai o idee cu totul revolutionara, nu ai nici o sansa de reusita daca încerci sa te lupti cu ei.

Daca lumea afacerilor nu se va schimba probabil ca în câtiva zeci de ani se va ajunge ca în filmele SF, în care totul este controlat de mari corporatii si nu de guverne.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Noutati și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s