Afacerea Fornetti a fost vanduta

FornettiCompania Aryzta, producator de panificatie cu sediul in Elvetia, care derulează afaceri în America, Europa, Asia si Australia, a cumpărat compania ungară Fornetti.

Fornetti a fost infiintată ca o afacere de familie de József Palásti, maestru brutar, la 1 martie 1997. Productia de produse de panificatie congelate la scară mică a început într-o casă renovată în Kecskemét. Produsele Fornetti erau vândute într-o brutărie unde se producea „la vedere”, fapt nemaivăzut in Ungaria până in acel moment. Afacerea s-a dezvoltat rapid, si în 1998 a fost creată master franciza “Fornetti Kft Pannon”.
In 1999 franciza Fornetti s-a lansat si în afara Ungariei, în Slovacia, Polonia si Croatia. Apoi în 2000 sistemul a fost extins în Republica Ceha si în România. La finalul anului 2000 firma maghiară incheiase in Ungaria contracte de franciză cu cca. 1.200 de mici firme pentru aproximativ 1.500 puncte de coacere si desfacere, iar in Europa Centrală si de Est cu aproximativ 2.700 de firme.

Fornetti România, cu sediul in Timisoara, a fost infiintată in anul 2001 prin intermediul unui parteneriat cu Fornetti Kft. din Ungaria. Compania a devenit master-francizor pentru aceasta marcă in România, după ce initial a desfăsurat activităti de distributie a produselor de patiserie.

In 2005 potrivit unei reviste publicate de Uniunea Europeană franciza Fornetti s-a clasat pe locul doilea in topul sistemelor de franciză de tip alimentar, si în Top 500 francize din UE.
Criza incepută in 2007 a adus si probleme. La finele anului 2011 compania infiintată în România a intrat în insolventa. Totusi, “per ansamblu”, afacerile companiei au mers bine. Fornetti Kft. a inregistrat in anul 2014 venituri de 63 449 227 €, iar capitalul social subscris al companiei era de 1 590 000 €. In 2014 firma avea 750 de angajati numai in Ungaria.

După aproape 20 de ani de succes fondatorul Fornetti, József Palásti a decis să vândă afacerea. Acesta a ajuns la concluzia că Fornetti nu poate deveni o firmă de renume mondial fără colaborarea cu un partener puternic, cu o bază financiară solidă si cu bogată experientă in dezvoltarea unor afaceri la nivel international.
Grupul Arytza a avut in 2014 o cifra de afaceri de 4,80 miliarde € si a investit 1.14 miliarde € pentru achizitionarea de noi firme si extinderea capacitătilor de productie existente. In Europa cifra de afaceri in 2014 a grupului Arytza a fost de 1,6 miliarde €.

Deocamdată nu au fost publicate informatii legate de valoarea tranzactiei, dar tinand cont de sumele pe care grupul Arytza le investeste anual pentru dezvoltare se pare că suma este suficient de mare pentru ca József Palásti să renunte la o firma la a cărei dezvoltare a muncit aproape 20 de ani.

Acest articol a fost publicat în Afaceri de top, Noutati și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu